Novo u ponudi - Latoflex

NOVO U PONUDI!!

JAstuci

Zastupamo:

Dream line je generalni zastupnik za:
Global System Group
Global System Group

www.gsgcompanies.com
-----------------------------------------
Spühl

Spuhl
www.spuhl.ch
-----------------------------------------
Tricover.com
www.tricover.com
-----------------------------------------

Simalfa
www.simalfa.ch
-----------------------------------------

Akcija!

 

Kako da izaberem pravi dušek

Kada znamo da je “došlo vreme” za zamenu dušeka?

Standardni, tvrđi ili mekši dušek?

Dimenzije dušeka?

Koji tip dušeka da izaberem?

Šta je to “ispuna - punjenje” kod dušeka?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------Kada znamo da je “došlo vreme” za zamenu dušeka?

Mehanički, dušek dobrog kvaliteta će Vam trajati mnogo godina ako se dobro održava – redovno provetrava i okreće, čisti propisanim sredstvima za održavanje nameštaja i ne koristi kao trambulina (za dušeke sa žičanim jezgrom). Ipak, naš savet je da dušek treba menjati najmanje jednom u  7 - 10 godina. Jeftiniji dušeci se moraju menjati češće – između 3 i 5 godina zato što se u njima koriste punjenja manje spec. težine i samim tim slabijeg upotrebnog kvaliteta. Morate početi razmišljati o zameni dušeka ako: ne spavate dobro kao ranije; ujutro nakon buđenja osećate ukočenost i neprijatne bolove ili ukoliko se na Vašem dušeku vide očigledni tragovi habanja.


Standardni, tvrđi ili mekši dušek?

Do unazad nekoliko godina, prilikom procenjivanja kvaliteta dušeka smatralo se da što je dušek “tvrđi – to je bolji jer je to dobro za kičmu. Medicinska istraživanja danas govore drugačije. Najvažniji faktor prilikom izbora dušeka treba biti POTPORA koju dušek pruža telu tokom ležanja. Dušeci koji pružaju najbolju potporu su dušeci sa jezgrom od DŽEPIĆASTIH OPRUGA ili LATEX-a ali ima i odličnih modela dušeka sa žičanim opružnim jezgrom koji pružaju optimalnu potporu ljudskom telu tokom sna.

Dušek koji pruža dobru potporu pomoći će da telo ostane u najboljem položaju (dušek mora da podupire telo silom koja odgovara težini određenog dela tela - najviše pod kukovima i ramenima a najmanje pod glavom i nogama) i time omogući zdrav i kvalitetan odmor. Najvažnije, to će osigurati da se kičma tokom sna održi u optimalnom položaju  - kičma mora da zauzima isti položaj prilikom ležanja kakav zauzima i prilikom stajanja.

Dušeci se dele prema čvrstoći na : standardne – regularne, mekše i tvrđe.

Neki dušeci u nazivu imaju i predznak “orto”. Takvi dušeci su obično tvrđi od standardnih dušeka.Dimenzije dušeka

Standardne dimenzije dušeka su:

Širina: 60, 80, 90, 120, 140, 160, 180 cm

Dužina: 120, 190, 200 cm

Većina proizvođača pravi i dušeke prema dimenzijama koje dobiju od kupca ali se tada mora dozvoliti duži rok za isporuku.Koji tip dušeka da izaberem?

Postoji tri glavna tipa dušeka u zavisnosti od jezgra koja se u njihovoj izradi koriste, iako proizvođači u ponudi imaju brojne varijacije ova tri tipa:

1.  Sa “Bonnel” žičanim opružnim jezgrom.

2.  Sa džepićastim opružnim jezgrom (Pocket spring)

3.  Sa jezgrom od raznih vrsta penastih materijala – SUNĐER, LATEX…sa “Bonnel” žičanim opružnim jezgrom.

Ovi dušeci se ponekad nazivaju dušecima sa “standardnim oprugama”. Oni u jezgru sadrže set povezanih dvokonusnih opruga tipa “Bonell” (od 184 do 207 opruga za singl i od 360 do 408 za “bračni”). Prednost ovakvog tipa dušeka je to što su jezgra su sačinjena od kvalitetnih i dugotrajnih opruga (uobičajen prečnik žice je 2,2 mm) a sam kvalitet, potpora i udobnost zavise od upotrebljenih materijala kojima se oblaže pomenuto jezgro. Najjeftiniji dušeci su obično i najslabijeg kvaliteta (pružaju najmanji osećaj potpore, najkraće traju i trebalo bi ih koristiti samo povremeno) dok skuplji modeli dušeka sa Bonell žičanim opružnim jezgrom mogu pružiti zadovoljavajući nivo udobnosti – u zavisnosti od kvaliteta i količine upotrebljenih materijala za njihovo oblaganje. U ovom slučaju pravilo glasi “što više – to bolje”.


…sa džepićastim opružnim jezgrom (Pocket spring)

Dušek sa jezgrom od džepićastih opruga ima u jezgru opruge koje su sastavljene u jednu celinu specijalnom tehnologijom ušivanja tako da se svaka opruga nalazi u posebnom “džepiću” i time može da samostalno reaguje na opterećenje ne utičući i na susedne opruge kao što je to slučaj kod Bonnel opružnog jezgra. Obično je to 1000 - 1600 opruga u dušeku namenjenom za bračni ležaj. Dušek sa ovakvim jezgrom pruža idealnu potporu telu prilikom spavanja i zbog toga što se u ovakvom dušeku koriste opruge od žice manjeg prečnika (1,8 – 2,0 mm) što daje rezultat : veći broj “mekših” opruga po jedinici površine i time veća udobnost.

Dušek sa jezgrom od džepićastih opruga se oblaže/izrađuje sa raznim vrstama punjenja. Više detalja u sekciji Šta je to “ispuna - punjenje” kod dušeka? .


…sa jezgrom od raznih vrsta penastih materijala – SUNĐER, LATEX

Postoji nekoliko varijanti dušeka od sunđerastih pena. Ipak, najbolji od svih ovih vrsta sadrže visko-elastičnu ili drugačije poznatu kao “memorijsku” penu ili penasti materijal poznat pod imenom LATEX. Dušeci od “Memorijske pene” obično su napravljeni od dve vrste pene: jedna vrsta pene čije je osnova PU (poliuretan) formira osnovu dušeka dok se od “memorijske pene” formira gornji – ležeći deo.

Latex je penasti materijal koji se dobija kada se bela tečnost sastavljena od čestica gume (prirodne – kaučuk ili sintetičke - Styrene Butadiene Rubber – SBR) i voda izmešaju pod velikom brzinom i pritiskom. To je biorazgradljiv proizvod za koji treba znati da poseduje hipoalergensko dejstvo što znači da se na njemu bakterije, plesan, buđ i sl. organizmi ne mogu razvijati ili opstajati. Dušeci od Latex-a spadaju u visoku klasu dušeka a najbolje su kombinacije sa džepićastim oprugama u jezgru i latex-om u gornjem – ležećem sloju. Takav dušek obezbeđuje odličnu elastičnost, dugotrajnost i idealnu potporu ljudskom telu tokom spavanja.


Šta je to “ispuna - punjenje” kod dušeka?

U današnje vreme, dušeci se pune najraznovrsnijim materijalima. U produžetku možete saznati nešto više o onim najčešće upotrebljavanim punjenjima.


Prirodni materijali - punila

- Vunena vata – pruža mekoću, udobnost, zadržava toplotu, stavlja se obično na “zimsku” stranu dušeka
- Pamučna vata – koristi se obično za “letnju” stranu dušeka, pruža udobnost i mekoću
- Kašmir – izvrsna trajnost i mekoća, visokokvalitetno punilo
- Konjska, kamilja dlaka – dugotrajnost i elastičnost
- Latex – dugotrajan, hipoalergijski, antimikrobski, prirodni materijal poreklom od kaučuka -  omogućava prirodnu ventilaciju i superiornu udobnostVeštački materijali - punila

- Memorijska pena – takođe poznate i kao Visko elastik – je razvijena od strane NASA-e. Ova pena se veoma dobro reaguje na pritisak i glavna funkcija je da rasterećuje tačke pritiska tela na dušek tokom spavanja. Reaguje na težinu i temperaturu tela i “topeći” se i oblikujući se prema obliku tela omogućava idealnu potporu po čitavoj površini ležanja. Pri tom, tokom noći se iznova prilagođava telu kako se spavač okreće tokom sna.
- Poliesterska vata – pruža mekoću i trajnost.